‘Karlien Imants – Gefascineerd door sfeer’, in Kwintessens – jaargang 23 – nummer 1 – maart 2014

Kwintessens 2014.1

Karlien Imants is gefascineerd door sfeer. Toch koos ze ervoor om productontwikkeling te studeren. Met haar bedrijf Cazeneuve brengt ze ondertussen interieurs driedimensionaal tot leven. En dat is de ideale plaats om ook haar speelse meubels in kwijt te raken.

In 2011 won Karlien de wedstrijd Z-chair georganiseerd door fabrikant De Zetel, met een horecastoel in massief hout. Haar ontwerp Azur werd opgenomen in de Z-collectie, waarna ze prototypes begon te maken. Haar inspiratie haalt ze uit blogs en boeken. Ze heeft een voorliefde voor mid-century design, het modernisme, Bauhaus en Bohemien. Zelf neigt ze naar natuurlijke materialen. “Glas en keramiek interesseren mij, maar ik hou het bij duurzame materialen. Ik gebruik hout omdat ik dat warm vind. En met staal kun je dan weer alle kanten uit.” Haar ontwerpen bevatten altijd een subtiele knipoog. “De speelsheid is een deel van mijn karakter dat doorsijpelt. Ik probeer altijd iets toe te voegen: een kleur, een vorm,…” En dat zie je ook. Elk ontwerp heeft naast zijn gewone functie net dat tikkeltje meer.

De opleiding productontwikkeling biedt haar een polyvalente omgang met design. “De opleiding is heel breed en bekijkt aspecten zoals concept, ontwerp en stapelbaarheid. Een meubel moet uitgebalanceerd zijn en tegelijk goed aanvoelen.” En die functionaliteit staat sfeer niet in de weg. “Meestal vertrek ik van een beeld in mijn hoofd en zoek ik de perfecte technische uitwerking, zonder afbreuk te doen aan dat beeld.” Karlien is geboeid door hoe mensen creatief zijn met gezelligheid. Ook haar werk met visualisaties beïnvloedt haar design. Door die achtergrond begint ze snel driedimensionaal te tekenen. Zo kan ze een idee scheppen van het resultaat en zich haar ontwerp inbeelden in een interieur.

Karlien denkt aan een webshop met kleine oplages. In België zijn de productiekosten hiervoor te hoog, maar in het buitenland kan het wel. Momenteel woont ze in Roemenie. Daar zijn houten prototypes goedkoper. En je vindt er meer vakbekwame houtbewerkers. Het land biedt ook nieuwe inspiratie. “Er staan heel veel gebouwen uit de jaren zeventig. Daar zitten elementen in die je hier niet meer ziet, dingen die in je achterhoofd blijven hangen.”

Karlien zoekt samenwerking met meubelfabrikanten en architectenbureaus om haar ideeën te realiseren. Ze ziet zichzelf ook in opdracht werken, als de collecties haar liggen. Een filosofie heeft ze niet, maar ze weet wanneer een design voor haar af is: “Ik pin me niet vast op een stijl Ik ben pas helemaal tevreden als de combinatie van uitzicht, techniek en bruikbaarheid volledig klopt.” Kwintessens Karlien Imants

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s